JellyPages.com

Thursday, January 31, 2013

Mengimbau silamku =)
Bismillah..

Syahdu memulakan sapaan alam dengan seruan ilahi.
Liqo' mingguan seperti biasa mengatur langkahnya menyapa minda, membuka ruang ikatan ukhuwah dan menorobos relungan jiwa dengan perkongsian mutiara berharga.

Benar. Perkataan yang baik umpama secakir kopi panas yang mengalir membasahi kerongkong menghalau kelesuan dan menghadirkan kesegaran badan di kala kantuk mula menerja fokus.Moga ianya tidak terhenti di sini..
Dalam tidak sedar, aku berjalan perlahan dalam kotak ingatan. Menelusuri segenap memori yang kian samar. Menyelongkar diari yang terkambus lama. Dalam kepayahan ada kelegaan, aku pasrah dalam senyuman. Damainya suasana itu, meskipun aku ingin kembali seperti dulu hakikatnya ia adalah kanvas yg telah penuh dengan lukisan dan abadi dengan warna-warni. Rindu dengar tazkirah Abi-Chan yang santai tapi sarat dengan semangat pejuang!!Suatu saat dulu, remaja ini cuma anak-anak riang yang sangat lurus dan senaif usia mereka.
Berlatarkan identiti yang berbeza mereka menyimpul ukhuwah, mereka hadir ke sekolah saling berlumba mencapai cita-cita. Indahnya waktu itu hanya mereka yang bisa mengunkapkannya. Di kala remaja lain berlumba memanjat pagar sekolah untuk meloloskan diri mencari keseronokkan di dunia luar. Mereka lebih suka berlumba mempertahankan kehadiran mereka ke sekolah. Bahagia rasanya apabila saling berkongsi rasa yang mampu mengembirakan orang lain iaitu ibu bapa tercinta, guru-guru dan sahabat-sahabat yang di kasihi. Hari-hari berlalu  menyaksikan tekad mereka merealisasikan usaha murni keluarga dan guru-guru tercinta.Rugi rasanya kalau ponteng kelas walaupun hakikatnya diri tidaklah sehebat dan sebijak sahabat-sahabat yang lain. Mengimbau kenangan lama mampu mengukir senyuman tanpa kusedari,
 rindu..hanya itu yang bisa kunukilkan.Kini. Apabila berada dalam alam universiti, suasana itu seakan-akan pudar. Entah di mana silapnya, mungkinkah kerna teman perjuangan ku kini bukan orang yang sama? atau mungkinkah kerna kesedaran dan semangat kami tidak sama? atau mungkinkah kerna apa? aku termangu sendirian..
cuba untuk meniti hikmah di sebalik ibrah yang ku temui. Cuba mengenal kekhilafan diri, 
cuba menyuntik semangat baru yang kian menjauh. 
Dalam kekalutan hidup ini, ku harap ada sapaan tarbiyyah yang sentiasa memimpin tanganku. 
Aku mengerti, mungkin cara ini perlu diubah. sebagai mahasiswa yang menuntut ilmu alam perlu sentiasa menjadi ejen perobah zaman.Pesan seorang sahabat 
Aku melihat pelangi mengukir senyum.. 
Seolah2 sedang memujuk langit yang menangis..
Mentari bagaikan memberi ruang dan pluang.. 
Sembunyi sinarnya di sebalik awan yang berarak pergi.. 
Bumi yang basah kini kembali bertenaga.. 
Semoga hari ini lebih baik daripada semalam..
Koreksi diri bukan untuk tunjuk kita hebat

Mungkin kita terlepas pandang dan sering mengharap orang mentarbiyyah kita,
pernahkah kita terfikir bahwa kitalah ejen yang Allah jadikan wasilah untuk mentarbiyyah dan merobah zaman.
salam muhasabah =)

No comments: