JellyPages.com

Monday, November 11, 2013

:: HATIKU ISTIMEWA:: :)

بسم الله الرحمن الرحيم 

السلام عليكم ورحمة الله وبرك

Alhamdulillah, kali ini jari jemari menari laju di atas papan kekunci memainkan rentaknya yang tersendiri mengikut irama hati. Mungkin setelah puas bermonolog sendiri, akhirnya teringat kembali blog yang hampir nak bersawang lagi. 
Tanpa lengah, tangan kanan menghalakan tetikus menuju gambar "google chrome" dan sejurus kemudian *klik. Sekejap sahaja sudah terpampar pada skrin komputer laman sesawang yang kerap digunakan untuk membuka blog.

Tidak berapa lama selepas itu, selepas berjaya memasukkan alamat email dan passwords. Kini terpampang di hadapan mata pilihan untuk mewarnai kanvas putih. 

Maka tajuk yang menjadi pilihan hati kali ini adalah hatiku istimewa :)

sumber google

Sebelum ini, selalu kedengaran pertanyaan-pertanyaan spontan dalam kalangan adik-adik, kakak-kakak dan sahabat yang lain tentang bagaimana nak hebat dalam berkata-kata. Petah dan fasih serta mampu mengeluarkan butir-butir bicara yang baik. Soalan yang sama juga, tapi diedit sedikit situasinya.

"Macam mana nak menulis dengan baik?"
"Macam mana nak menghasilkan suatu karya yang baik?"

Jujur masa ditanyakan soalan ini kepada saya, saya akan senyap buat seketika. Otak sudah semestinya ligat berfikir memikirkan jawapan yang tepat buat sang sahabat. 
Sehinggakan saya pun tertanya-tanya apakah kayu ukur yang membuatkan sesuatu itu kelihatan baik ataupun mendapat label yang baik?
Siapa yang menentukannya?
-manusia
memanglah manusia tapi anggota mana dalam badan manusia yang mengiktiraf kebaikan tersebut?
Otak?
Hati?
Perut?

lalu antara jawapan pertama yang boleh saya berikan ialah cuba tanya hatimu. :)
Selepas itu, sahabat tu pula balas balik, "kalau saya boleh tanya hati sendiri tak payah tanya awak". >.<

Sambil tersengih saya bertanya : "Hehe.. kenapa? Tak jumpa jawapankah?"

 "Hmmm, mungkin lebih tepat lagi ayatnya patut begini... Apa yang disampaikan dari hati Insya Allah akan sampai ke hati. Tidak kisahlah sama ada ia adalah dalam bentuk percakapan ataupun penulisan." Kataku.

Setiap individu mempunyai bakat dan kelebihan yang berbeza, tapi sebenarnya mempunyai potensi yang sama. Cuma yang membezakan natijahnya nanti adalah usaha diri sendiri. 

Haaahh.. dapat tak point utama yang saya nak sampaikan kepada sahabat tersebut?

Erk, tak dapat lagi?

Fikir-fikirkan dahulu... ;)

-Insya Allah akan bersambung-

No comments: